Restaurarile estetice in stomatologie folosesc materiale ce au capacitatea de a imita cat mai in detaliu tesutul dentar. Astfel, ca si culoare, au aparut diverse materiale cu posibilitati estetice din ce in ce mai bune. O alta calitate necesara materialelor pentru restaurari este biocompatibilitatea, calitate ce asigura longevitatea restaurarii dentare aflata in contact cu tesuturile cavitatii bucale.
Un material ce imbina aceste calitati este dioxidul de zirconiu (Dioxid de Zirconiu Tetragonal, stabilizat partial cu Yttriu).
Acest material este important in medicina pentru proprietatile sale deosebite precum rezistenta mare la flexiune si duritate, dar si a biocompatibilitatii deosebite, astfel fiind folosit de exemplu pentru realizarea capului femural in protezele de sold, a membrelor artificiale sau a aparatelor auditive.
In industrie folosirea acestui material este foarte diversificata: fabricarea componentelor rezistente la forte termomecanice in industria motoarelor diesel sau avioanelor cu reactie, izolatii superioare ale navelor spatiale, frane ale masinilor sport, senzori lambda, unelte de taiat rezistente la tocire, etc.
Dioxidul de zirconiu este folosit cu succes in medicina dentara pentru confectionarea capelor interne ale coroanelor dentare deosebit de estetice, inlocuind clasicele aliaje metalice, dar si a unor implanturi dentare. Caracteristicile care il recomanda pentru aceasta sunt urmatoarele:
- Compatibilitate biologica excelenta – absolut bio-inert. Puritatea materialului este in proportie de 99,9%. Prezenta sa in vecinatatea directa a tesutului uman nu il influenteaza in niciun fel. Materialul nu are gust si nu exista reactii alergice de niciun fel.
- Porozitatea este zero, posibilitatea impregnarii materialului si astfel denaturarea calitatilor sale fiind inexistenta.
- Oxidul de zirconiu este inert si din punct de vedere termic. El realizeaza astfel o bariera de protectie a pulpei dentare (nervul dintelui) impotriva variatiilor termice, ce o pot afecta.
- O coroana de ceramica pe suport de oxid de zirconiu are o transluciditate apropiata tesutului dentar, ea reflectand lumina naturala precum un dinte natural. Acest avantaj net in fata opacitatii unei coroane ceramice cu capa metalica o recomanda pentru restaurarile dintilor frontali.
- O alta caracteristica folositoare in protezarea dintilor frontali este lipsa coroziunii oxidului de zirconiu, astfel tesutul gingival din jurul marginilor coroanelor nu mai capata lizereul gri specific restaurarilor ce au in componenta metale.
- Rezistenta crescuta il recomanda ca material de restaurare atat pentru dintii frontali cat si pentru zonele laterale supuse unor forte masticatorii insemnate.
- Coroanele din ceramica pe suport de oxid de zirconiu au o greutate mai mica decat cele pe suport metalic, asadar acomodarea cu noile lucrari protetice este mult mai rapida.
Perfecta adaptare a coroanelor pe suport de oxid de zirconiu permite cimentarea cu materiale biocompatibile evitand iritarea pulpei dentare sau a tesutului gingival. Precizia coroanelor este data de tehnologia CAD-CAM de prelucrare computerizata a blocurilor de oxid de zirconiu.
|