Coroana de zirconiu

Despre inlay si onlay

          Atunci cand un dinte posterior este afectat de carie, dupa indepartarea in totalitate a tesutului dentar alterat in cabinetul stomatologic, se pot folosi diverse tipuri de materiale pentru a suplini lipsa de substanta. 

 

          Astfel, obturatia poate fi din amalgam sau din materiale compozite. Amalgamul este inca folosit datorita longevitatii sale, cu toate ca are dezavantajele culorii inchise si a continutului de mercur. Materialele compozitele, in schimb, sunt cel mai des folosite deoarece restaurarea finala are aceeasi culoare cu cea a dintelui.

 

          Exista, totusi, situatii in care o obturatie din amalgam sau din material compozit nu poate repara in mod corect defectul de substanta dentara deoarece, de exemplu, o obturatie din amalgam sau din compozit poate suferi transformari majore prin dilatare sau contractare atunci cand sunt consumate alimente foarte reci sau fierbinti. Aceste variatii de volum duc la fracturi sau fisuri ale dintilor. In aceste cazuri se folosesc restaurarile speciale numite INLAY si ONLAY.

Acestea sunt folosite pentru a reconstitui integritatea dintilor laterali care au distructie medie sau mare a coroanei datorita cariilor dentare. Mai pot fi folosite si pentru restaurarea dintilor fisurati sau fracturati, doar daca distructia lor nu este intr-atat de severa incat sa necesite realizarea unei coroane de invelis. Deoarece se realizeaza in special din materiale ce mimeaza culoarea dintelui (ceramica sau rasini compozite), ele pot inlocui cu succes obturatii vechi din amalgam sau chiar din compozit la pacientii care isi doresc un zambet cat mai natural.

 

          In timp ce un INLAY este realizat pentru a suplini o lipsa de tesut dentar intre cuspizii unui dinte lateral, ONLAY restaureaza un dinte ce are nevoie de refacerea structurala a unuia sau a mai multor cuspizi. Pentru realizarea unui INLAY sau ONLAY sunt necesare doar doua vizite ale pacientului in cabinetul de medicina dentara. In timpul primei sedinte dupa prepararea cavitatii se va amprenta dintele si se va cimenta un inlay provizoriu, sau se va aseza un pansament. Aceasta amprenta impreuna cu specificatiile medicului privind culoarea, forma dorita sau alte particularitati, vor fi trimise catre laboratorul de tehnica dentara. In cea de a doua sedinta se va indeparta inlay-ul provizoriu si se va cimenta prin tehnica speciala inlay-ul definitiv.

 

          Modul de realizare si a cimenturile rasinice speciale, vor face ca aceste piese protetice sa faca un corp comun cu dintele si astfel putem vorbi de o ramforsare a structurii dintelui si de o bariera de protectie in fata bacteriilor ce s-ar putea infiltra si forma carii. Intarind aceasta caracteristica, pe langa materialele fizionomice, INLAY-urile pot fi realizate si din metal nobil – aur, etanseitatea unei astfel de restaurari fiind superioara. Concluzionand, INLAY-ul sau ONLAY-ul reprezinta o varianta viabila in tratamentul cariei dentare sau a fracturilor coronare, ajutand la conservarea pe termen cat mai lung a dintelui natural.

 

          O indicatie corecta pentru INLAY si acceptarea acesteia de catre pacient, il poate scuti vreme indelungata de tratamente mai laborioase si poate chiar de o eventuala durere a acelui dinte. Restaurand structura si culoarea dintilor INLAY-urile si ONLAY-urile ajuta pacienti sa redobandeasca un zambet natural.



 




Save